tisdag 28 september 2010

Te och flätor

Först ett tillägg till föregående inlägg: nej, inget garn följde med hem från Kina, garnerna i den enda butik jag besökte var dyra och tämligen ordinära.

Vad som däremot följde med hem var kinesiskt te. Jag åt bara en enda riktigt god måltid i Kina, men det fanns alltid gott te. Många gick omkring med temuggar på gatorna, och på många platser fanns det hett vatten till förfogande. Vi besökte temuseet i Hangzhou, vackert beläget bland teodlingar, och fick provsmaka flera olika sorters te.

DSCN4321

Det fanns en presentation av hur de olika varianterna (grönt, vitt, oolong, svart osv) bereds, men det gjorde mig bara tillfälligt klokare - tydligen var det fortfarande alltför krångligt för att memorera och jag koncentrerar mig istället på hur det smakar. Gott!

Apropå krångligheter har jag lärt mig att fläta utan flätsticka. Jag blev trött på att flytta en maska hit och dit hela tiden, när man bara gör miniflätor på en maska blir det inte så effektivt. Efter att ha provat många varianter gör jag så här:

För att fläta åt höger flyttar jag först över de två maskorna som ska flätas till höger sticka. Sedan för jag in vänster sticka i den andra maskan på höger sticka, bakom arbetet:

DSCN4344

Sedan måste man gå emot den starka instinkten att behålla alla maskor på stickan, nu måste en maska sväva fritt mellan stickorna en stund! Dra av båda maskorna från höger sticka; den ena sitter då på vänster sticka medan den andra hänger fritt framför stickan. Jag brukar hålla fast den lite mellan tumme och pekfinger så här:

DSCN4346

Fånga upp den fria maskan med höger sticka och sticka den, därefter den andra maskan.

För att fläta åt vänster börjar jag också med att flytta båda maskorna som ska flätas till höger sticka. Skillnaden är att vänster sticka nu förs in i den andra maskan framför arbetet:

DSCN4348

Sedan dras båda maskorna av stickan och en maska hänger fritt bakom vänster sticka. Fånga upp den med höger sticka och sticka den, och sticka därefter den andra maskan. Även här brukar jag hjälpa till att hålla fast maskan lite mellan tumme och pekfinger innan jag har hunnit fånga upp den på stickan. Om den första maskan ska stickas avigt blir det också smidigare om man hinner föra stickan under garnet innan man plockar upp den fria maskan, då kan man bara föra in vänster sticka och sticka den direkt.

Jag hoppas att min beskrivning är förståelig och kan också rekommendera artikeln på detta ämne i det senaste numret av Interweave Knits. Där finns denna och en rad andra metoder beskrivna, och jag har testat mig genom dem för att finna den som var mest bekväm för mig.

Och stickningen? Det ska bli ett par fingervantar (mina första), mönstret heter Eve.

3 kommentarer:

 1. Visst är det ett toppensätt att göra flätor! Eve-mönstret ser spännande ut.

  SvaraRadera
 2. Det var ett smart sätt att göra småflätor! Att hålla på med hjälpsticka när man bara flyttar en maska är ju minst sagt ineffektivt. Eller det känns iaf så.

  SvaraRadera
 3. Visst går funkar det att göra flätor utan flätsticka? Jag tycker att det går fortare fast man måste ha lite mera koll.
  Riktig fin färg på garnet :)

  SvaraRadera