onsdag 15 maj 2013

Har vi tillräcklig sömsmån?

DSC_0099
(Välplanerat tyginköp)

Efter de senaste veckornas nyheter från klädindustrin i Bangladesh har jag funderat mer på mina shoppingvanor. Mer än vanligt alltså, för när man tillverkar plagg själv finns kontrasten mot det färdigköpta på något vis alltid där, med uppenbara skillnader i pris, kvalitet och tillgänglighet. Dessutom pågår hela tiden projekt i bloggvärlden med löften om att tillverka X antal outfits eller klädesplagg själv, bära en viss andel egentillverkade kläder under en viss tid, eller att sluta köpa  kläder under en viss tid (se till exempel Seam Allowance och Me-Made-May), bland annat med fokus på att skapa en mer hållbar konsumtion.

Blir det bättre för miljön eller textilarbetaren som tillverkar H&M-kläderna om vi gör så här? Jag har ingen aning, och i ärlighetens namn är det inte därför jag stickar egna kläder. Jag gör det för att det är roligt och intressant, och på köpet lär man sig oundvikligen saker om kvalitet, passform och olika material. Därför har det också blivit lättare att förstå varför den billiga akrylvanten inte håller särskilt länge, och svårare att köpa den. Men för att göra bilden mer komplett: Ja, jag är också tveksam till konsumtion som ett nöje. Ja, jag vill också att det jag konsumerar ska vara tillverkat med miljön och alla i tillverkningskedjan i åtanke.

DSC_0087
(Mindre välplanerat tyginköp - jag bara behövde dem...)

Men med dagens komplexa och globala industri är det väldigt svårt att göra medvetna val. Det mest närproducerade är inte nödvändigtvis det mest miljövänliga, och vår textilhandel med Asien är inte enbart av ondo för någon av parterna. Jag håller på att sy en kjol och kan då ha full kontroll på villkoren för sömmerskan (hyfsade), men jag har ingen aning om hur miljövänligt mitt tyg är. Förmodligen inte särskilt. Och även om hemsydda och -stickade kläder kan minska okynnesshopping hos klädkedjorna kan det lätt bli för många inköp av tyg och garn. Visst är det trevligt om det finns ekologiska alternativ, men jag tror inte att jag har någon verklig koll på hur ekologiskt det där bomullsgarnet egentligen är, lika lite som när jag köper en t-shirt i påstått ekologisk bomull för 79,90 kr.

DSC_1007 red
(Ekologiskt?)

Sammanfattningsvis har jag inte någon enhetlig policy för det här med kläder, handarbete och hållbarhet. Jag tror dock att minskad konsumtion är nödvändigt i längden, och jag försöker låta bli att ersätta fullt fungerande föremål i mitt hem med nya och overkligt billiga saker. Jag försöker också att uppnå samma sak med mina kläder, och det passar bra ihop med hur handarbete lär mig mer om kläders kvalitet. Jag vill helt enkelt ha kläder som håller, och det kan även billigare kläder göra med lite underhåll. Till mina hemgjorda plagg uppstår inte sällan känslomässiga band som gör det ännu lättare att vårda dem med kärlek. Det jag sparar in här i miljö- och hållbarhetskapital riskerar dock ständigt att slösas bort på garn- och tygshopping - tur att det ibland går att secondhand-fynda!

DSC_0104
(Blandade loppis-inköp, mer eller mindre genomtänkta)

1 kommentar:

  1. Ja, det går alltid att se allt från olika håll och vinklar. Så handla tyger, garn och kläder second hand är väl det bästa. Att göra sina egna kläder istället för att shoppa dom inbillar jag mig är bättre, för som du säger, det ger ju bättre kvalitet om man gör det själv, om man inte gör det slarvigt förstås. Och framför allt, när man gör något åt sig själv som tar tid så blir man ju rent allmänt en bättre människa... en person som stressar mindre, som filosoferar mera... blir ju smartare och kommer på såna där bra saker som du just kom på. På det stora hela borde det alltså vara bättre att tillverka sina egna kläder. :)

    SvaraRadera