fredag 29 oktober 2010

Jag har blivit brodös

DSCN4641

Förra veckan ägnade jag hela helgen åt en ny ullig sysselsättning: yllebroderi. Jag gick en kurs hos Hemslöjden, ledd av Kristina Persson, en inspirerande lärare som jag definitivt kan rekommendera. Det var härligt att snöa in på yllebroderi två hela dagar: beundra Kristinas ärvda textiler, klämma på olika broderier, tyger och garner, bläddra i vackra böcker och förstås en massa egna nybörjarstygn. Här är en vacker solros från en av hennes äldre broderier, man får använda fantasin för att tänka sig hur den såg ut oblekt och färgsprakande:

DSCN4620

Och här får jag en demonstration av stjälkstygn, och man ser lite av den roliga bottensömmen med röda "rosor" i mitten:

hur man gör stjälkstygn

Så nu ska det broderas här, först ska provlappen bli klar och sedan väntar en kudde, som bland annat ska innehålla sådana här söta fåglar (denna är broderad av Kristina Persson):

DSCN4675

För den som vill ha inspiration, vackra bilder på yllebroderier och fakta om broderiernas historia rekommenderar jag den nyutkomna boken från Hemslöjdens förlag, Yllebroderier, berättande folkkonst från Norden. Men den har ni väl inte missat?

4 kommentarer:

 1. Vad fint! Det skulle min mamma sett, hon älskar att brodera yllebroderi.Ska nog be henne lära mig det också för det är så vackert.

  SvaraRadera
 2. Oj så spännande! Det låter jättekul. Jag önskar att jag kunde...

  SvaraRadera
 3. Så vackert! Och vilket tålamod du måste ha!
  De gånger jag har provat brodera annat än korsstygn så har det mest sett klumpigt ut.
  Nu blev jag inspirerad att försöka på nytt!

  SvaraRadera
 4. Tack så jättemycket för tipset på kofta!
  Den är klockren!!

  SvaraRadera